Materiały Partnera

Fosforan spożywczy i inne dodatki do żywności, które stosują producenci

Codziennie spożywamy posiłki pełne dodatków do żywności. Niektórych z nich warto unikać, a inne są jak najbardziej zdrowe. Dodatki spożywcze wpływają na wygląd, trwałość, a nawet smak jedzenia, dlatego warto umieć je rozróżniać. W tym artykule opowiemy o nich co nieco, szczególnie skupiając się na fosforanie spożywczym.

Fosforan spożywczy – co musisz o nim wiedzieć?

Fosforan spożywczy to popularny dodatek do żywności. Spotkamy go przede wszystkim w przemyśle mięsnym. Na etykietach widnieje pod symbolami z przedziału E338 – E452. Dlaczego fosforan spożywczy jest tak chętnie używany przez producentów? Ponieważ ma zdolność zatrzymywania wody w trakcie obróbki termicznej, co przekłada się na końcową wagę produktu. Poza tym wydłuża przydatność do spożycia produktów oraz pozwala uzyskać ich pożądaną strukturę. To wszystko zawdzięcza swojemu działaniu bakteriostatycznemu i emulgującemu. Fosforan spożywczy powstrzymuje rozwój bakterii i grzybów. Wykorzystuje się go, by zwiększyć wagę wędlin. Jest składnikiem nie tylko mięsa, ale też makaronów czy płatków śniadaniowych. Znajdziemy go również w napojach typu cola i odżywkach dietetycznych.

Białko wieprzowe – alternatywa dla fosforanu spożywczego

Na wstępie wspomnieliśmy, że producenci stosują również dodatki do żywności, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Do tej grupy bez wątpienia można zaliczyć białko wieprzowe. To surowiec bogaty w proteiny, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu organizmu. W branży spożywczej białko wieprzowe używane jest w celu usprawnienia produkcji. Do tego poprawia gryzalność wędlin i ogranicza ilość odpadów podczas plastrowania. Bez wątpienia poprawia jakość mięsnych wyrobów. A ponieważ uzyskiwane jest ze skór wieprzowych, zawiera dużo kolagenu, jak również redukuje ilość niemięsnych dodatków w wędlinach. To z kolei sprawia, że na mięso, które zawiera białko wieprzowe jest bardziej atrakcyjne dla konsumentów.

Konserwanty – czy naprawdę są takie złe?

Mówiąc o dodatkach do żywności, nie można nie wspomnieć o konserwantach. W końcu to właśnie one są najbardziej znane przez konsumentów. Producenci dodają je do żywności, by zapobiec rozwojowi grzybów, bakterii i wirusów. Dużo mówi się o rzekomym negatywnym wpływie na zdrowie tego typu dodatków. Czy słusznie? Niektóre konserwanty faktycznie nie przyniosą organizmowi nic dobrego. Jednak na rynku jest ich tak dużo, że producenci mogą bez problemu znaleźć takie, które nie są szkodliwe. Można wręcz powiedzieć, że są do tego zobowiązani. Bowiem, aby środek został dopuszczony do użytku, musi spełnić szereg wymogów. Przede wszystkim nie może zagrażać naszemu zdrowiu. Właśnie dlatego możemy być spokojni o to, co jemy.

Fosforan spożywczy, jak również inne dodatki do żywności, można znaleźć na stronach dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Korzystanie z usług sprawdzonych dostawców pozwala nabyć surowce wysokiej jakości, które pozytywnie wpłyną na jakość produktów. To z kolei spowoduje większe zainteresowanie klientów danym towarem. Producenci muszą więc rozsądnie dobierać dystrybutorów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *