rzepak
Materiały Partnera

Olej rzepakowy – tylko do smażenia?

Na pewno przynajmniej raz w życiu użyłeś oleju rzepakowego do smażenia. Prawdopodobnie znajduje się nawet w Twojej kuchni. Jednak mało kto wie, że produkt ten posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Co więcej, może korzystnie wpływać na organizm. Jeśli dotychczas żyłeś w przekonaniu, że oleje należy ograniczyć, bo nam szkodzą, przeczytaj poniższy artykuł!

Co warto wiedzieć o oleju rzepakowym?

Rzepak to wspaniała roślina, o której wciąż wiemy niewiele. Przypominamy sobie o nim, gdy zaczyna kwitnąć. Piękne żółte pola przyciągają wzrok, jednak roślina ta kryje w sobie znacznie więcej. Na szczególną uwagę zasługują jej właściwości. Powstały z rzepaku olej aż w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6. Ponadto zawiera witaminy K, A oraz E, jak również sterole. Taki skład zapewnia mu działanie prozdrowotne. Produkt korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, może obniżyć ryzyko cukrzycy i nowotworów, jak również wspomóc koncentrację. Ponadto sprawdza się przy zabiegach kosmetycznych, gdyż opóźnia procesy starzenia.

Niestety nie każdy olej rzepakowy będzie posiadał wymienione właściwości. Proces obróbki może pozbawić surowiec większości zawartych w nim składników odżywczych, witamin i minerałów. Jak w takim razie znaleźć dobry olej rzepakowy?

Olej rzepakowy – tłoczony na zimno i nierafinowany

Prawdopodobnie olej rzepakowy, który masz w swojej kuchni, nie posiada leczniczych właściwości. Tym bardziej, jeśli używasz go wyłącznie do smażenia. Staraj się wybierać oleje tłoczone na zimno, nierafinowane i niefiltrowane. Znajdziesz je na przykład tutaj https://olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/. Pamiętaj, że czym naturalniej, tym lepiej. Najlepszy olej rzepakowy będzie występował w biochemicznej formie niezmienionej, czyli takiej samej jaka zalega w komórkach roślinnych. Staraj się także używać produktu na zimno, na przykład do sałatek, kanapek czy past. Wtedy olej powinien zachować swoje właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *