rzepak
Materiały Partnera

Olej rzepakowy – tylko do smażenia?

Na pewno przynajmniej raz w życiu użyłeś oleju rzepakowego do smażenia. Prawdopodobnie znajduje się nawet w Twojej kuchni. Jednak mało kto wie, że produkt ten posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Co więcej, może korzystnie wpływać na organizm. Jeśli dotychczas żyłeś w przekonaniu, że oleje należy ograniczyć, bo nam szkodzą, przeczytaj poniższy artykuł!

Co warto wiedzieć o oleju rzepakowym?

Rzepak to wspaniała roślina, o której wciąż wiemy niewiele. Przypominamy sobie o nim, gdy zaczyna kwitnąć. Piękne żółte pola przyciągają wzrok, jednak roślina ta kryje w sobie znacznie więcej. Na szczególną uwagę zasługują jej właściwości. Powstały z rzepaku olej aż w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6. Ponadto zawiera witaminy K, A oraz E, jak również sterole. Taki skład zapewnia mu działanie prozdrowotne. Produkt korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, może obniżyć ryzyko cukrzycy i nowotworów, jak również wspomóc koncentrację. Ponadto sprawdza się przy zabiegach kosmetycznych, gdyż opóźnia procesy starzenia.

Niestety nie każdy olej rzepakowy będzie posiadał wymienione właściwości. Proces obróbki może pozbawić surowiec większości zawartych w nim składników odżywczych, witamin i minerałów. Jak w takim razie znaleźć dobry olej rzepakowy?

Olej rzepakowy – tłoczony na zimno i nierafinowany

Prawdopodobnie olej rzepakowy, który masz w swojej kuchni, nie posiada leczniczych właściwości. Tym bardziej, jeśli używasz go wyłącznie do smażenia. Staraj się wybierać oleje tłoczone na zimno, nierafinowane i niefiltrowane. Znajdziesz je na przykład tutaj https://olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/. Pamiętaj, że czym naturalniej, tym lepiej. Najlepszy olej rzepakowy będzie występował w biochemicznej formie niezmienionej, czyli takiej samej jaka zalega w komórkach roślinnych. Staraj się także używać produktu na zimno, na przykład do sałatek, kanapek czy past. Wtedy olej powinien zachować swoje właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *